понеделник, 18 март 2013 г.

Наблюдения





                        blog

След като съм сред малкото българи, които не се смятат за богоизбрани експерти в политика, изкуство и спорт, реших да събера акъл и знания от телевизията. Така попаднах на интересно предаване по БТВ, където гостуваха няколко добре подбрани гости. За мое нещастие точно онези, които исках да слушам, излязоха най-тихи.

Един от тях бе всеобщият любимец Любо Ганев – доказана звезда, донесла много радост на всички българи. С добре познатата усмивка той обясни, че от години се занимава с дребен/среден бизнес и забележете – вървял е винаги нагоре. Изобщо не разбирал за какво унищожение и мачкане на малките търговци говорят по медиите. Спомена фундаменталната истина, използвана от Бойко Борисов, както и от всеки трезвомислещ човек - да се концентрираме върху хубавото и полезното, а не върху черното и вредното. Така постъпват интелигентните хора – факт. После Любо Ганев обясни всеизвестната формула, че за да има, трябва някой да произвежда - не става всички да тропат по масата, а да не носят.

Видях още един разумен човек, който, за съжаление, само няколко пъти взе думата. Именно от него дойде напомнянето за съвсем реална опасност: хората на улицата до такава степен не са в час със ситуацията и не умеят да формулират две мисли в едно изречение, че ако се наложат над останалите, само след няколко месеца отново ще са на улицата, протестирайки срещу резултатите от собствените си искания. Естествено, пак друг ще им е виновен - нищо че сами са избрали пътя.

Останалите гости бяха значително по-приказливи, като нагло прекъсваха Любо Ганев в редките му включвания. Ето такива хора не желая да слушам – глупави и наивни, но шумни. Те искат да ни задушат с простотия и изобщо не ги интересува, че са убийствено безинтересни. Често и опасни, включително за себе си.

Една от тях беше определена като “Лице на протеста”. Нямам представа дали нарочно са избрали грозновато момиче, но поне да блестеше с интелект. Нищо подобно. Дори поведението й беше леко дебилно.

Най-шумна в периметъра се оказа някаква журналистка, според която за собствените й неуспехи е виновен целият свят плюс 2-3 паралелни измерения. Тя безскрупулно “сдъвка” двуметровия Любо Ганев, излизайки му със смазващия довод “Аз фалирах, значи няма условия за бизнес”. Явно госпожата изобщо не разглежда варианта “Аз съм глупава и некадърна, затова фирмата ми е на червено”. Ама разбира се, кой ли е толкова тъп, че да признае собствената си безполезност!

Видяхме видео, на което няколко души апелираха “Престанете да ни наричате лумпени! Никой не ни е платил за да стачкуваме”. Тези са сред най-опасните – нарoчно се смесват със спонтанно протестиращите, представят се за хора от народа и някои от тях стават дори говорители. Точно тях искам да попитам “Ако твърдиш, че изборите са манипулирани, нима очакваш аз да повярвам на теб, че не си получил пари?” Не става! Нямам грам вяра на такъв, който пробутва, че моят избор е недействителен, аз съм “мъртва душа”, нямам право на глас, бюлетина ми не тежи в сравнение с неговата или друго от сорта. Щом моята партия е дошла на власт, а ти казваш, че изборите са манипулирани, значи отричаш правото ми на глас, т.е. не ме признаваш за пълноправен гражданин. Cещаш ли се каква е вероятността да повярвам дори на една-единствена твоя дума, та ако ще да е изречена над Библията? Hикога и за нищо на света! След като ти не ме признаваш за гласоподавател, аз също не те признавам, и дойдат ли твоите хора на власт, пръв ще ревна за недействителни избори.

Отново направиха опит да сравнят сегашното шоу с протестите от 1997г. Tова разсмива нормалния слушател. Самите участници във Виденовата зима не се припознават в сегашните. Даже ги напушва смях, както демонстрира например Лада Карагьозова – Мис Протест’1997.

Защо ли?

За да падне правителството на Жан Виденов, бяха налице следните факти:

1. Хората знаеха точно кого искат да свалят.
Сега не е така – протестът не е срещу конкретна партия, а срещу политическата класа КАТО ЦЯЛО. Абсолютна лъже е, че желаят свалянето на ГЕРБ – самите демонстранти го казаха. Oбърнете внимание, че не са доволни и дори се сърдят на подадената оставка. Следователно никой не я е искал освен отделни платени агитатори. Андрей Слабаков също го каза по Нова телевизия.

2. През 1997г знаеха точно кой да замести действащото правителство.
Ако помните, Иван Костов беше на всяко шествие, вървейки заедно с хората. Cега кой политически лидер е на протеста? Никой.

3. Миналия път 1 заплата стигаше за 1 хляб.
Сега изобщо не е така, колкото и да се тръшкат разни хора. Значи още един важен елемент липсва.

Въобще толкова глупости видях, сякаш присъствах на предстоящото потъване на държавата – вече окончателно.

Нека сме наясно! Знам, че има неуредици и проблеми. Известно ми е за доста кражби и бизнесмени-мошеници. Писал съм вече за тоталното погазване на човешките права и Кодекса на труда. Но всичко това не означава, че държавата е виновна на всеки некадърен цървул. Знам достатъчно много хора, живеещи с убеждението, че са големи спецове, а всъщност не виждат по-далече от носа си. Хиляда пъти да им обясниш, че “2 и 2 е 4”, пак няма да вдянат. Щом е така, нека сами носят личната си отговорност.

Знаете ли колко е сбъркано мисленето на голяма част от народа? Ще ви дам за пример мои съседи, които скоро опитаха да отрекат един от най-важните и неоспорими закони – за търсенето и предлагането. Според тях ако дадена стока е затрупала пазара, т.е. налице е излишък, цената й се …… покачва /!!!/, защото с една продажба гледаш да избиеш останалите загуби, които едва ли ще пласираш поради пренасищането. И обратно: ако е дефицитна, става …… по-евтина/!!!/. Знаели го от висш финансов експерт на Първа Инвестиционна Банка.

След като се уверих, че говорят сериозно /!!!/, дадох им за пример доматите: скъпи, докато ги има тук-таме, и ставащи все по-евтини, когато се появят на всеки ъгъл. Hе помогна. Cъщото стана като посочих мобилните оператори: докато имахме само МТел, минутата беше 2,50. Дойдоха Глобул, цените паднаха наполовина. Появиха се Вивател и последва ново поевтиняване.

Не става и не става! Когато самовлюбени и глупави дървени философи решат да раздават акъл, нищо не може да ги спре. А мъжът в това семейство преди време беше убеден, че някой ден ще е милионер, понеже така му била …….. предсказала врачка /!!!/. За целта купи разни играчки, неспособни да събудят интереса дори на сираче в сиропиталище, и очакваше бизнесът да потръгне. Сещате се за резултата.

Как да им помогнеш на такива? Те също бучат срещу кой ли не, но не преразглеждат собствените си безумни разсъждения. Естествено, че са обречени на мизерия.

Цаката за успешен бизнес е следната: да навлезеш в незаета ниша и да предлагаш нещо различно. Как да прогресираш, ако си поредният собственик на магазинче за дрехи или квартално кафене? Кой ще влезе и откъде ще дойдат печалбите, щом ги има на всеки ъгъл? Пък ти можеш да се накичиш гордо със званието “бизнесмен”. Cамо едно те очаква: пресушаване на изтегления кредит и влизане в редиците на недоволните. Cещаш ли се кой е виновен? Дори да се сещаш, едва ли ще признаеш ….. личната си вина.

Казват, тук е Виртуал. Да, но нима не можеш по изказванията на даден човек да прецениш що за стока е в действителност? Ако не умееш, то и очи в очи да го срещнеш, пак няма да разбереш дали е свестен. Вижте какво става по форумите! Самовлюбени невежи искат да критикуват, без самите те да създават нищо. Така е най-лесно. Говорят за класации и си въобразяват, че точно те и само те заслужават да бъдат там – в краен случай и някой техен приятел, специализиран във виртуално подмазване и лицемерие. Плюят по всичко – разказ, музика, вицове, поезия …. Те просто са зли хора и всячески опитват да извлекат лична полза, сипейки жлъч, омраза, лъжи …. Би ли застанал с такива рамо до рамо на протеста? Аз не, та ако ще турско да стане! Глупаво е да очакваш добро от злобна и лицемерна душица. А би ли ги изпратил като граждански квоти в Народното събрание, за да наблюдава дейността на депутатите? Вярваш ли, че не хранят скрити надежди да се облажат от държавната трапеза, щом вече познаваш мръсните им занимания? Кажи ми честно: ти наивник ли си?!

Има още един изключително важен, но подценяван елемент: търпението. Това не е философска категория, а самата действителност. Не слушайте мен! Думите са на Уорън Бъфет. За да спечели първите 12 долара, наложило се да чака 3 месеца. “Ако бях продал акциите още на първата седмица, щях да взема само 2 долара отгоре. Никога не забравих този урок”. Той има и друга уникална особеност: продължава да живее в най-обикновено ранчо, лишено от блясъка на милиардите. Това му помага да остане здраво стъпил на земята - не да фантазира като разни самозвани “експерти”, големи на думи и претенции, а откъм дела поднулеви.

Сега разбрахте ли защо го наричат Оракула от Омаха? Като кихне и момeнтално пренарежда всяко столче на Уолстрийт. Има защо! Човекът се е доказал с ум и знания. Hе е дървен философ, който мрънка целодневно.

………………………………………………..

Като добавка към този постинг искам да кажа, че в петък /01.03.2012г/ на мен лично ми предложиха пари, за да отида на протестите. Hаправиха го хора, които опитват да подменят исканията на протестиращите и да излъжат населението, че някой е пожелал оставката на правителството. Първоначално намекнаха, че е масовка за сериал. Чак на място разбрах истината.

Bече го споделих на много места и знаете ли коя беше една от първите реакции? Че извършвам предателство /!!!!!/. Схващате ли? Според разни невежи, ако разкриеш манипулация, на която лично си свидетел, значи извършваш предателство! Това слага точка на спора кой подкрепя измамите и кой ги извършва. Същите имат навика да обвиняват ГЕРБ за недействителни избори, но като го съпоставим c безумната им идея за “предателството”, излиза че всъщност нямат нищо против подмяната на вота, стига да е в желаната от тях посока. Tакива ли хора трябва да слушам? С тях ли да бъда на протест? Даже и да ги издигна за граждански квоти, наблюдаващи работата на депутатите! От какъв зор? Заради ….. честността им?!! Отвратително!

Знам, че има граждани, които са излезли да протестират по собствено желание и не преследват скрити мераци. Дано са повече, отколкото смятам! Признавам правото им да изказват свободно мнението си. Нека и те признаят моето право да бъда разочарован, защото не всеки оценява очевидната дейност на ГЕРБ.



         Yngwie Malmsteen




         She Is A Maniac



miniPRIX


skyvision



Няма коментари:

Публикуване на коментар