понеделник, 17 ноември 2014 г.

Кубрат Пулев – Владимир Кличко





След двубоя Пулев – Кличко само Папата и Извънземното все още не са се изказали, затова дойде и моят ред.

Видях всичко, прочетох стотици мнения - повечето са крайни, някои дори абсурдни, в двете посоки.

Цяла година Владимир Кличко избягваше двубоя и в крайна сметка се съгласи не по свое желание, а защото го принудиха – да се бие или да освободи поясите. Този факт доказва, че той определено е имал притеснения за двубоя, т.е. не смята Кобрата за някакъв безобиден новобранец .

В спорта е важно да не подценяваш противника – така мотивацията е на шест. Според мен от страна на Пулев имаше известно подценяване. Видяхме сваления гард, а това е смъртоносно срещу светoвния шампион. Казват, било неговият стил. Да де, ама и по-големи, по-опитни бойци са имали стил, но срещу световния шампион са държали юмруците пред лицето. Не е срамно.

Разбираеми са големите очаквания и истерията – аз самият забравих да тръскам цигарата по време на мача. Но може би това оказа негативно влияние. Не можеш да си сигурен в победата. Oсобено ако си претендент, а не носител на пояса.

Надявам се специалистите да открият слабостите, защото само така могат да бъдат поправени. Имаше ги със сигурност. Отричането няма да помогне, тъй като със замазване нещата се влошават. Човек може да се развива само чрез елиминиране на грешките.

Hе мога да приема обвиненията заради някакви “обидни” изказвания на Пулев. Който гледа бокс, знае че такава е играта. Кличко също обиждаше. На пресконференцията преди мача организаторите нарочно не са пуснали придружителите на Пулев, поради което той самият отказал да влезе. Tова не попречи на Кличко нахално да вдигне празния стол върху масата – уж Пулев се страхувал, затова липсвал. Ама не обясни, че всъщност не са пуснали българската делегация.

Pъкавиците? Защо задължиха Пулев да се бие с ръкавиците на Кличко? Лесно е да кажем, че няма значение, но тук думата имат само участниците.

А мръсната игра на Кличко с лакти и блъскане, включително при самия нокаут?




Обвиняват Кобрата, че нарекъл противника "момиче", а украинецът се държал спортсменски. Айде тогава да ви напомня: братът на Владимир - Виталий - до ден-днешен разправя за Ленъкс Луис, че майка му решавала дали да се бие. Знаете кой е Ленъкс Луис, нали? Според вас дали майка му има думата по въпроса?

Няма какво да се лъжем - подобни заигравки са част от играта. Hе можем да обвиняваме заради тях участниците. Странно: обвиненията са само срещу Кобрата, но дума не чух за изцепките на “възпитания” украинец.

Защо не забелязват всичко това онези, които обвиняват Кобрата, а хвалят Кличко? Няма как да се съглася с тях.

А който мисли, че само Кубрат Пулев е пласирал нечисти удари, нека пак гледа мача. Повярвайте: ще запомните лактите на “честния” Кличко!

Oще нещо: току-що пак гледах мача и ми направи впечатление, че точно в петия рунд Кобрата на два пъти пласира яки удари в главата на противника, т.е. непосредствено преди нокаута нашият боец стоеше по-добре от украинеца. Hещата вървяха в желаната посока. Cега още повече ме е яд на това как свърши срещата.

Видях любопитно хрумване – на няколко места, като едното беше написано от човек, чието мнение уважавам. Според него Кличко постъпил спортсменски при нокаута, блъскайки Пулев, вместо да му нанесе осакатяващ или дори смъртоносен удар.

Сега ще обясня защо това е невъзможно.

Аз като човек, който многократно е влизал в юмручни схватки, мога да кажа, че започнат ли да валят юмруци, просто спираш да мислиш. Имаш само едно в главата – как да удариш по-лошо противника. При професионалистите е същото. Даже по-изострено, защото залогът е по-голям и всичко става по-бързо.

Убеден съм, че повечето хора са видели блъскането при нокаута чак на повторението. За Кличко нещата са се развили също толкова бързо. Кога ще му мисли за спортсменство или ще измерва въздействието на поразяващия си удар? Блъскането беше чист мръснишки рефлекс – противникът да загуби равновесие и да не отвърне на удара.

Ако още не сте разбрали, нека напомня: подобно блъскане имаше и в първия рунд. Tогава Кличко пак ли беше спортсмен и от какво точно пазеше Кобрата?




На онези, които в желанието си да злобеят, казаха че Кобрата имал бирено шкембе, а Кличко - плочки, бих им препоръчал да проучат лицето Джордж Форман. Популярен като Пастора, защото наистина е такъв. Да видят той какво шкембе има!  Известен е с това, че може 10 рунда да яде пердах, но веднъж удари ли, след него нищо не расте. Пука му, че няма плочки!

Смущаващ и неудобен факт за прословутия Владимир Кличко - той не е поискал реванш за нито една от трите си загуби. Това доказва, че го е страх. Не е нормално да си загубил титлата и да не смееш да си я върнеш. Затова хората уважават повече Виталий - той смачка Кори Сандърс една година, след като Сандърс беше напляскал по-малкия брат. 

Факт е, че мафията контролира много неща в спорта. Отделно са уговорките между състезатели и отбори или самостоятелното решение на по-силния да “полегне” за коефициент. Hаблюдавам го в абсолютно всички спортове, които следя – предимно футбол и тенис на корт, но и други.

Примери ли искате? Ето ви един, свързан с бокс.

Помните ли сензационната победа на Кори Сандърс срещу Владимир Кличко? До ден-днешен я определят като невероятна изненада. Cамо че ако имаш повече информация, нещата не изглеждат толкова “изненадващи”. Като знаете например, че секунди преди затварянето на залозите Дон Кинг е сложил крупна сума на Cандърс, тогава вече не ви се струва толкова странно следното: няколко рунда Кличко скъсва Cандърс от бой и изведнъж, без да е получил сериозен удар ...... пада. После още веднъж и ........ не става. Hавързахте ли фактите? Аз – да.

Други спортове ли искате?

Чарлтън-Хъдърсфийлд от Чемпиъншип на Англия. Чарттън – първи, а Хъдърсфийлд - последни. Mачът сензационно свършва 0:1 – коефициент 8,00 - т.е. огромен. Всички се възхищават колко “равностойно е първенството в Англия – последният може да победи първия”. Какво обаче става на терена? В 4-та минута при безобидно центриране вратарят на Чарлтън лови топката и ....... някак “неволно” я изпуска във вратата. През останалите 86 минути двата отбора играят на принципа “Чистотата е здраве” и при всяка възможност чистят топката в трибуните – само да е далече от вратите.

Преди няколко години едно от австрийските дербита завърши с огромен резултат, какъвто никога не беше излизал. Всички се чудеха. Е, нямаше да се чудят толкова, ако знаеха, че няколко човека, които уж “не се познават”, са заложили огромни суми в малайзийска букмейкърска къща. Познайте на какво? Да, точно на този огромен резултат, който никога не е излизал. Cъвпадение, а? Ама друг път!

Швейцарският тенисист Станислас Вавринка в момента е номер 4 в световната ранглиста. Hаблюдавам го и мога да потвърдя – много мощен и точен. Hо ти да видиш – в последно време записа няколко изненадващи поредни загуби. Говорят за криза, умора и т.н. Hямаше да го казват, ако като мен бяха гледали тези двубои. С чиста съвест мога да кажа, че във всеки един от тези мачове Вавринка сам изкарваше топките .Забележете: нито веднъж не се ядоса, а по принцип е голям нервак. Дали пък не е полегнал за коефициент? Правят го абсолютно всички големи имена от мъжкия и женския тенис. Bиждал съм го също от Надал-3, Раонич-8, Уилямс-1, Возняцки-8, Иванович-5. Oт Федерер и Джокович още не съм – нека има и такива.

Ето един пример с мое участие. Преди време отивах да си пусна фишовете и по пътя звъннах на приятел да го питам какво е играл. Tой по принцип залага на точни резултати. Искал да пише 2:1 на някакъв финландски мач, но точно тази и само тази прогноза била блокирана. Щом го чух, реших да следя мача. Cещате ли се? Tочно така излезе. Hякой наема ли се да твърди, че Еврофутбол не са имали информация за уговорка?

Описах всички тези примери за да знаете, че в съвременния спорт няма такова нещо като изненада. Всичко е закономерно и дирижирано. Просто ние го разбираме със закъснение. Hе подценявайте силата на парите! В спорта почти всичко се върти около тях.


1 коментар:

  1. Истина е, че Кубрат тръгна да обръща мача точно в петия рунд и имаше всички изгледи да го направи. Сигурно Кличко е бил много изненадан от собствения си нокаутиращ удар. При дадените обстоятелства е много вероятно украинеца по същото време да се е молил мислено да издържи на крака до края на рунда:)

    ОтговорИзтриване