събота, 3 януари 2015 г.

Образованието е табу



Както много пъти съм казвал, рядко гледам телевизия. Hо около Нова година се застоях повече от обичайното. Hали дават избрани моменти, най доброто – все едно правя преглед на цялата година.



Благодарение на това наблюдавах любопитно проучване в пловдивския квартал “Столипиново”. Един от жителите, естествено циганин, недоволстваше защо в Америка черен може да стане президент, а тук – не. Човекът явно мислеше, че е достатъчно да имаш мургав цвят на кожата и вече можеш да се сравняваш с Барак Обама. Hе му хрумваше за неща като образование. А неговото на какво ниво е видяхме секунди по-късно, когато между другото го попитаха дали му е известно значението на думите “култура” и “класическа музика”. За първото вдигна смутено рамене, а второ според него било “музиката, която пускат по телевизията”.

Негов приятел се притече на помощ. С важен вид обясни: “Културата е като седнем на масата – хапваме, пийваме и щракаме с пръсти”. Каза го съвсем сериозно – не е майтап. 




При това положение изобщо не е чудно, че доказан престъпник като Цветелин Кънчев минава за месия в циганските среди. Естествено, много от ромите не го признават за свой човек, тъй като са наясно с кражбите му. Покрай политическата си дейност този човек получава пари, които би трябвало да даде на малцинствата, но на практика им подхвърля трохички и с останалото организира целоседмични оргии – знам го от очевидци.

Лесно е да командваш необразовани хора.

Как стоят нещата от другата страна – извън малцинствата? Hе са толкова плачевни, но по аналогичен начин има хора, смятащи че щом творят в блог, значи са специалисти в политика, бизнес, спорт и т.н. А ако знаете какви глупости пишат!

Понеже повечето мои роднини са висшисти, като малък мислех, че да си висшист, задължително означава да знаеш много – все пак нали си учил. После пораснах, наблюдавах други висшисти и разбрах – това изобщо не е гаранция за знания. По форумите истината лъсна още по-ясно. Ужасно е да видиш висшист, т.е. човек с претенции, който пише с граматиката на първолак. А като са разчу и за “златките” – онези с купените дипломи – пейзажът стана наистина грозен.

Значи явно нещата не опират до цвета на кожата, а до отделния човек. Който може – си го може, който не – обикновено плаче.

По принцип за всеки е ясно: важните решения трябва да се взимат от образовани хора. Hо кои са тe? Онези с купените дипломи? А може би наистина обpазованите и умните, но злонамерени – чакащи възможност да оправят финансовото си състояние за държавна сметка? Как да прецениш дали даден човек е добронамерен? Ако не е, тогава имат ли значение дипломите му, след като ще направи много по-големи магарии дори от най-глупавия пропаднал тип? Следователно не е достатъчно да си образован и не можем  да мерим единствено по този показател.

Изписах серия от постинги за да обяснявам, че не става само с голи претенции и изисквания. Човек трябва да си даде реална сметка какво самият той е направил – не само за държавата, а преди всичко за себе си.

Ако не искаш да работиш за собствения си просперитет, тогава възможно ли е държавата да ти помогне? Абсурд! Как ще стане, след като има още много чакащи? А кой ще свърши същата тази работа, която всички чакат да бъде свършена от друг?

Повече в Групата



Няма коментари:

Публикуване на коментар