понеделник, 4 септември 2017 г.

Синът на Перуна



Ако харесвате романи, където има преплитане на историческа истина с увлекателна измислица, "Cинът на Перуна" е точно за вас. В нея ще откриете описание на събития, разтърсили цяла Европа през 18-19 век.  Между тях cа вмъкнати народни легенди, суеверия и най-вече поговорки - последните присъстват в почти всяка реплика.



На знам дали е взета точно определена историческа личност за образа на Сина на Перуна  или е комбинация от различни хора, но такива неща наистина са се случвали.  Доказват го не само митовете, но и документите.

Атеш, станал по-късно известен като Сина на Перуна,  е командир на еничарския корпус,  един от малкото оцелели след голямото избиване на еничари, извършено от султана. Като вътрешен човек Атеш знае къде се крият несметни турски съкровища, събрани от кожодерски данъци, и ги използва за да изгради  революционна мрежа в цяла Европа. Първо обединява оцелелите еничари, после се свързва с най-важните хора за времето си: императори, крале, министри и прочути революционери като Джузепе Гарибалди. Подобно на Левски превъплъщенията му са безброй, а с находчивостта си прониква дори по спалните на враговете. През цялото време малко хора знаят истинската му самоличност.

Важно място в повествованието заема родоотстъпникът Делчо, превърнал се по-късно в Хаджи Делчо и Делчооглу. Той и Анго са по-малките братя на Атеш, но отдавна не са го виждали, защото най-големият брат е взет още като дете за еничарския корпус. Докато Атеш живее при турците, другите двама братя водят жалко съществуване като селски ратаи. Това приключва за Делчо, когато случайно намира скривалището на част от съкровището, чрез което Атеш смята да организира революционната мрежа. Делчо не казва нищо на Анго и сам заминава за турски и гръцки земи,  където става прочут търговец. Връща се в родното село, строи къща-палат и толкова се самозабравя, че спира да поздравява Анго. По-късно най-големият брат - Атеш - ще накара Делчо да съжалява за кражбата и родоотстъпничеството си.



Годините минават, децата на братята вече са пораснали и чичо им, Синът на Перуна, решава да ги направи своите най-доверени хора. Успява да ги внедри дори в двореца на султана. Огнян, най-големият син на Анго, пътува из цяла Европа, замествайки Сина на Перуна. Йоана, дъщерята на Делчо, е до самия султан и чрез нея Атеш контролира владетеля. Девойката знае за  родоотстъпничеството на баща си  и в края на книгата му показва нестихващото си презрение.

Романът припомня и някои неудобни истини. Hапример че братска Русия се  сеща за нас, чак когато има интерес да ни освободи. Преди това между Русия и Османската империя е подписан договор за ненападение и взаимопомощ. Защо не са тръгнали да ни освобождават тогава? Обективността изисква да кажем цялата истина и да помним, че никоя държава не би тръгнала на война ей така, заради сините очи на поробения. Интересът клати феса, както казват.














Няма коментари:

Публикуване на коментар