вторник, 22 януари 2019 г.

Истината винаги е само една


Хората обичат да казват, че в дадена ситуация истината не е само една. Имало много истини и те зависели от гледната точка. Аз пък мога да ви кажа, че истината почти винаги е една и изобщо не зависи от гледната точка. Този словесен  номер е измислен за заобикаляне на реалните факти. Неговите автори вероятно са имали нещо за криене, престъпления или други грехове, за които са търсели извинение пред обществото и близките. Себе си обаче не могат да излъжат, то е ясно. Значи говорим за замазване на проблема, но не и за решаването му. Това е вредно.



Пешо иска да скита по тузарски курорти, да пие маркови питиета, яки мацки да му правят компания. Но няма пари. За да си ги набави, той започва да работи за мутри, да ограбва, да рекетира хората. И наркопласьор да стане, примерът не се променя. Тук истината е само една: Пешо е престъпник. Hяма 6-5! Тъй като фактите са неоспорими, на него му остава само номерът с личната гледна точка. О, ние не го разбираме! Той просто иска да целува плейбойки и да кара скъпи коли. Толкова ли е трудно да проумеем личната гледна точка, която му подарява лична "истина". А какво мисли неговата майка? Тя също има гледна точка. "Злите" полицаи искат да смачкат любимото й синче. Не знаят колко сладък беше Пепи на пет годинки и не са виждали как мама бърше нослето му. Hищо че вече е голям и прави големи бели. Значи мама вади още една "истина" за да дозабърка кашата, защото както знаем "в мътна вода - я камилата, я камиларят".Може пък и да се измъкне детенцето й. Пука й на нея за рекетираните от сина хора. Tе нямат майки, нямат деца, нямат право на нормален живот.


Включат ли се приятелите, мъглата става непрогледна. Докато майката е само една, то приятелите са десетки, стотици, дори хиляди. Защитават се един друг, готови да изрекат очевадни лъжи, оплювайки напълно невинни хора, за да прикрият мръсотиите на приятеля-престъпник. Вижте какъв вой надигат разни идиоти по социалните мрежи всеки път, когато арестуват знаков престъпник. Говорят за репресии, държавата била лоша. То и децата знаят за престъпните занимания на арестувания, обаче Бойко им виновен, че ги е стиснал за гръцмуля. Последно нашумя кметицата на "Младост" Десислава Иванчева. Постановка й спретнали, не знам какво. Оставете медиите, а отидете да чуете какво говорят в "Младост"! Нещата се знаят отдавна, затова на този арест се радват и хора, които по принцип са срещу ГЕРБ, т.е. нямат сметка да защитават настоящата власт.

Същото важи за по-знаковите фигури от ъндърграунда. Има клипове, в които приятели на Георги Илиев го възхваляват като бог. На един помогнал за бизнеса /лесно е да раздаваш откраднати пари/, на друг намерил колата /открадната от собствените му хора/, на трети уредил сина на работа /вероятно бияч/. Певицата Кали го нарича истински мъж, защото финансирал кариерата й. На всички тези блюдолизци не им пука колко хора са пострадали от ВИС-2 и че такива паразитиращи мафиотски групировки дърпат държавата с векове назад.


Пиян шофьор блъска пешеходец и веднага се намира кой да го защити. Особено ако се казва Максим Стависки. Pоднините на фигуриста показаха нечувано нахалство, обвинявайки българския народ, че много бързо забравил какво е сторил Стависки за да прослави държавата, сякаш това е оневиняващо обстоятелство. Hа всеки можело да се случи. Как на всеки, бе? Защо на мен не се случи? Защото никога не забравям, че алкохолът прави хората на маймуни.

Подобни примери могат да се дадат и на битово ниво. Мъж успява да убеди баща си да му прехвърли имуществото, оставяйки брат си без наследство. Докопал имотите, мъжът веднага изпраща своя баща в старчески дом, където родителят умира седмица по-късно, отказвайки да яде, гледайки в една точка на тавана и проклинайки себе си, че е избрал грешния син. Тъй като това е истинска история, мога да ви кажа, че днес крадецът е финансов директор на печално известен холдинг. От клипове в Youtube дрънка тежко-тежко за бизнес, професионализъм, квалифицирани кадри и прочие. Но никъде не споменава злодеянието, чрез което се е замогнал. Той също има своята гледна точка и своята "истина": откраднал е заради децата си. Hищо че и брат му има деца.


Мръсотията може да изникне и без измама. Човек умира и неговите наследници вместо да разделят поравно имуществото, започват едни разправии, косата да ти настръхне. Всеки пробутва своята истина, според която "дядо обичаше най-много мен", и настоява да получи повече от останалите. Един бил първороден внук, друг носел името на починалия, трети не знам си какво. Претенции на всяка крачка. Затова адвокатите ще трупат пачки - заради глупостта на хората.

Давате ли си сметка колко е гнусно всичко това? То съществува заради номера с многото истини. И ще продължи да съществува, докато не проумеем, че истината винаги е само една. Останалото са лични гледни точки, но не и истини.

Ето още до какви абсурди води злоупотребата с личната гледна точка


Няма коментари:

Публикуване на коментар