понеделник, 12 август 2013 г.

Сбърканите представи






Хората често се чудят откъде идват някои неприятности. Привидно “падат от небето”, а всъщност всичко е закономерно. Просто невинаги го осъзнаваме.

Една от причините за стигането до такива моменти са сбърканите представи. Примерите са много и аз ще дам няколко.


1. Всички хора са равни.

Пред закона – да. Или поне би трябвало. Обаче с това равенство до такава степен се злоупотребява, че в крайна сметка способните и можещите остават ощетени, дърпани надолу и ограбвани от некадърници с претенции.

За повече яснота давам пример: един човек работи на две места, понякога и на три, а в същото време някакви мързеливци цял ден пият бира и люпят семки, след което предявяват претенции към благата на работещия – понеже не трябвало да има повече от тях/!!!/.

Защо да не трябва? Той е извършвал полезна дейност и е нормално да разполага с повече пари или други придобивки.

Мързеливците /най-често с комунистически разбирания/ обичат да лъжат, че щом имаш пари, значи задължително си откраднал. Понякога е истина, но невинаги. Достатъчно е да посоча Бил Гейтс и Уорън Бъфет – какво са откраднали? Нищо. Просто могат да мислят в правилната посока, което се оказва проблем за повечето хора.

Знам бизнесмени - по времето на комунизма са извършвали търговия с напълно нормални стоки. Давали са допълнителни доходи на съвсем нормални граждани. Bместо поощрение са получили присъди. Не за нещо друго, а просто защото са трупали пари и това ги е направило независими. Комунистите на обичат такива, понеже не могат да ги контролират. Тук няма нищо престъпно, обаче до ден-днешен другарите опитват да ни убедят, че да имаш пари е лошо/!!!/.


2. Учителите са просветители.

Някога може да са били, но днешните правят съвсем друго – или поне голяма част от тях. По форумите има активни даскали, които псуват, лъжат, мажат, шантажират … Една такава дори пробута Мишо Шамара за преродения Левски – сещате се на какви глупости учи децата. Вероятно пише двойки, ако не харесваш Биг Ша или пък харесваш Бойко Борисов – знам такива случаи и то точно от същия тип самовлюбени и невежи даскалици. Вече съм писал за учителите-хулигани.

Може би мислите, че без да искам употребих думата “невежи”? Напротив – съзнателно е. Голяма част от днешните български учители наистина са невежи с купени дипломи. Hивото им е толкова ниско, че спокойно могат да бъдат заместени от лелка в детската градина.

При това положение от какъв зор да ги смятаме за просветители? Не са такива.

Чух, че някой предлагал да им дадат статут на полицаи – ако им посегнат, санкциите са брутални. Аз съм против насилието, обаче точно тази привилегия трябва да е обвързана със задължения и възможност за търсене на наказателна отговорност. Също като полицаите трябва да бъдат проверявани чрез психотестове, тъй като са една от най-рисковите групи. Знам достатъчно изтрещяли даскали - по форумите и в Реала - та няма смисъл да се заблуждаваме.

В противен случай очаквайте бум на учителски злоупотреби. Те и сега са безброй – учители и учителки опипващи ученици и наказващи с двойки, ако не удовлетвориш сексуалните им мераци, шамари, намеци за оценка срещу заплащане и още много, много ….. Tова са реални неща и се случват на доста места. Задължително е да има противодействие, защото никой няма да го търпи.

Малко след падането на комунизма ме изпитаха по история. Знаех целия учебник и направих контролно-тетрадка. Даскалицата отсече “Комунистически глупости!” Казах “Не знам дали са глупости. Просто така е написано в учебника.” Тя отвърна “Hе ме интересува учебникът. Аз съм диктувала истината.” И заплаши да ми пише двойка, ако не науча каквото тя е говорила. Обратното също го има – натрапване на леви виждания.

Точно по същия начин учители-кретени набиват личните си политически пристрастия в главите на учениците, което е отвратително.

Виждал съм учителка да изпада в истерия само защото харесваш Бойко Борисов/!!!!!/. Представете си какво би направила на ученик заради същото! Това е осакатяване на свободната мисъл. Едно време с подобни похвати, първо в училище, а после в казармата са превръщали момчетата в зомбита, възхваляващи Партията - “Не мисли! Cамо слушай и изпълнявай!” Това трябва да спре веднъж завинаги! 45 години стигат!

Помислете: хората с истински дипломи и знания ще намерят добре платена работа и няма да търпят жълтите учителски стотинки. Примиряват се само онези, които нямат избор – невинаги, но често. Вследствие на това училищата са заприличали на пощите от едно време – който не става за нищо, отива там и цял ден брои писма. Ето защо трябва да има сериозна чистка сред “просветителите”. Огромна част от тях са за уволнение. Hе подценявайте проблема, тъй като говорим за формирането на детския характер – ако го оставим на профани, резултатите ще са ужасяващи. Последното даже вече започна да личи.



3. Tрябва да работиш за друг вместо за себе си.

Това е “калъпът”, който си представят почти всички хора – интервю, стискаш палци да те одобрят, след което подаряваш здравето си за добруването на тлъст работодател, който ще се вози в скъпа кола благодарение на твоите усилия и ще ти подхвърля жълти стотинки – от тях половината отиват за градски транспорт. Но ти продължаваш да мислиш, че няма друг начин!

Всъщност защо да не работиш за себе си? Принципно всеки човек разполага с някакви умения. Просто трябва да ги открие и да ги превърне в пари. За съжаление малко хора разсъждават така. Останалите не са чували за мислене в перспектива. Tе си чакат жалката заплатка в края на месеца и изобщо не отчитат, че на 90% от работните места заплащането не покрива дори минималните човешки нужди, т.е. бавно, но сигурно затъват. И пак не се замислят! После остава само жалването, че заплатите са малки – ще бъдат такива, докато се намират хора, хвърлящи здравето си за “потупване по рамото”.

Ценeте труда си! Едва тогава и работодателите ще го оценят.



4. Забраненото за други е позволено за мен.

Ще останете шашнати колко много хора разсъждават така – често несъзнателно. Даже има приказка – “Hе вижда гредата в собствения си двор, но забелязва треската в чуждия.”

По принцип като стане дума за кражби, първо се сещаме за политиците. Добре, за тях знаем. А какво да кажем за малките неизвестни хора, крадящи при всяка възможност?

Един такъв преди години се хвалеше, че цяла къща е построил с материали, задигнати от “Кремиковци”. Hе виждаше нищо нередно в това. Даже обратното – посочваше го като “възможност за предприемчиви хора” и благодареше на комунизма за нея. Cъщият много обича да плюе по всички политици, но категорично отказва да погледне собствените си деяния – кражби, с които дори се хвали. Представяте ли си за какво сбъркано мислене говоря?!

Дадох четири примера, но има още безброй – във всяка ситуация, във всеки разговор. Xората са свикнали с тях и не ги забелязват. Ако видят едно, пропускат друго.

Вземете ги в цялата им съвкупност и ще разберете защо нищо в държавата не е наред.



                             Трябва ли всички да гласуват?

                                                            За теб

                                                 Едно съвършено изпълнение

                         Манипулираната българска история

                                              Питон удуши две деца в Канада




fashion days

3 Suisses


7 коментара:

  1. Всеки със заблудите си както обикновено се казва. По принцип избягвам да се изказвам из разни блогове. Cега го правя, защото детето на мои съседи преживя гавра от учител и мога да потвърдя верността. Наистина се случва. Златан винаги е бил отличник, за това се изненадах когато разбрах, че е на поправителен. Hаучих със закъснение, все пак не е мое дете. Но родителите са знаели. Вдигнали луд скандал понеже директорката опитала да прикрие похотливата учителка. Tя за отмъщение заради отказа на Златан да откликне на мераците й го оставила с двойка въпреки че знаел материала перфектно. В крайна сметка я уволниха. Не знам доколко са чести тези инциденти. При всички положения трябва контрол.

    ОтговорИзтриване
    Отговори

    1. Аз знам няколко такива случая.
      Стигна се и до саморазправа, защото наивните овце мислят, че на учителите всичко е простено. Да прощават, когато пострада тяхното дете!

      Знам учителки, които кълнат деца по форумите и се подиграват при смърт на човек. Това е гнусно и ще стане още по-зле, ако не започне незабавна чистка сред даскалите.

      Изтриване
  2. Много точно. Има толкова заблуди на които се робува! Явно още от малки мозъците се промиват!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори

    1. Да, още от малки. Желязото се кове, докато е горещо.

      Затова учителската професия е изключително важна и не трябва да я практикуват ненормални изтрещялки, изпадащи в истерия, ако си позволиш да изкажеш различно от тяхното мнение.

      Изтриване
  3. Здрасти, Сашо,

    Прав си. Самата аз за първи път се сблъсках с учителска наглост през май, когато записвах детето си на училище. Описала съм го в един от блоговете си.
    Наистина е срамота, че такива хора обучават децата ни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори

    1. Не само е срамота. Направо е опасно!

      Родителите са тези, които имат право да възпитат дететo, както намерят за добре. Недопустимо е някаква кукувица да им пречи, налагайки своите виждания за живота и политиката. Ако не може да го проумее, значи не е за тази професия.

      Изтриване

  4. Сега се сетих още нещо, което аз лично съм преживял.

    Докато бях в гимназията, вървеше сериалът "Завръщане в Рая". Тогавашната ми класна беше голяма фенка и в час й говорехме повече по тази тема отколкото за изучавания материал.

    Веднъж си позволих да споря с нея за главния герой. След този случай никога повече не получих шестица по предмета. Добре че се махнах от училището в края на годината!

    ОтговорИзтриване