неделя, 22 декември 2013 г.

Законът вече позволява да застреляш крадец, влязъл в дома ти





В чисто нов Наказателен кодекс, публикуван в сайта на правосъдното министерство, е записано, че при определени обстоятелства можеш да застреляш крадец, който е влязъл в дома ти. Хората ликуват, че вече не са толкова беззащитни и току-виж някой се превърнал дори в герой - както знаем, Джон Рамбо има много последователи по света.

Аз бих ви препоръчал да наблегнете на “определени обстоятелства” и в крайна сметка по-добре забравете стрелбата! Защо ли? Понеже ако стане екшън и използвате огнестрелно оръжие, убивайки човек, нищо не може да ви спаси от затвора. Вероятно ви е известно: по закон полицаите имат право да стрелят при определени обстоятелства. Знаете ли защо не искат да го правят? Пак поради същата причина – убият ли човек, трудно ще избегнат затвора. А те все пак са на служба. Сещате се колко по-лошо ще бъде за цивилен гражданин.

Ако сте толкова големи фенове на стрелбата, преди да действате, направете си труда да прочетете точно частта за определените обстоятелства. Гарантирам: ще ви заври главата от ситуации и ситуацийки, при които уж може, но всъщност не може да стреляш, защото после “плаче мамата”. Твоята “мама”, a не на застреляния.

На мен за секунди ми хрумнаха 1000 и не знам колко варианти. Само малка част от тях са: ако го хванеш на вратата, на балкона, пред входа ... ако е взел това или онова ... ами ако само ти се е привидяло и т.н. и т.н. Големият проблем на многото ситуации е, че нямаш време да мислиш, претегляш, измерваш, пресмяташ .... Всичко става за секунди и по инстинкт. Страхливецът ще се пъхне под леглото, а мъжагата без оръжие ще натвори толкова неща, че после ще има съд. Kато добавим различните видове тълкувания от страна на адвокати, прокурори и съдии, попадаме на цял нов роман с продължение. Няма да изброявам, за да не ви стресна допълнително. Ограничавам се с един пример: дори не е уточнено какво означава “самоотбрана”. Знаете ли от тази дума в колко различни посоки може да тръгне следствието? Само от нея! Повече няма да изброявам.



Изобщо не разчитай на време за разсъждения и тактики! “Пада ти пердето” и спираш да мислиш. Ако си живял с мисълта, че имаш право да го застреляш и за твое нещастие разполагаш с оръжие под ръка, почти сигурно ще прекрачиш позволената граница. He хранете илюзии: човек не може да мисли в подобни ситуации! Тренирани хора понякога губят разсъдък, какво остава за цивилните.

О, вярвате в железния си самоконтрол! Абсурд! Просто се надценявате, защото не сте изпадали в съответната ситуация. Донякъде могат да ме разберат онези, които имат солиден стаж като побойници в училище или по-късно. Tе знаят какво е да ти скочи адреналинът. Tогава спираш да разсъждаваш, а последствията изобщо не те интересуват. Mислиш само как по-лошо да удариш онзи, който те е ядосал. Да, от личен опит го казвам. Затова ви съветвам да не бъркате екстремните ситуации с ходене до магазина за мляко и хляб.

Тъй като говорим за стрелба и възможни последствия, съвсем естествено стигаме до свободното притежаване на оръжие. Тук нещата стоят по подобен начин.

Преди години имаше американски филм. Младо семейство влиза в закусвалня. Бащата излиза за малко и докато го няма, влизат терористи, които в суматохата убиват жената и детето. Бащата пощуря и подхвана мащабна кампания за позволяване на хората да притежават собствено оръжие. Ангажира журналисти и сенатори и в крайна сметка прокара закона. Какво стана? Хората започнаха да вадят оръжие за щяло и нещяло. Скарват се на опашката в магазина и веднага готови да стрелят. Един, два, три пъти ...... и главният герой подхвана нова кампания - за премахване на собствения му закон.

Схващате ли? Хората не могат да се самоконтролират. Tова е положението! И докато една словесна канонада няма трайни последствия, то при стрелбата нещата отиват в съвсем друга посока.

Ако някой пак опита да ми излиза с номера за добрия разсъдлив гражданин, ще му кажа:

Да, има такива. Но какво да правим с изтрещялите кукувици? Погледни форумите в Интернет! Прави ли ти впечатление злобата? Pазни искат да те изкормят само защото имаш лично мнение по незначителен въпрос, а сещаш ли се какво ти мислят, ако им паднеш на мушка за нещо значимо? Да не разправям.

Надявам се повече хора да ме разберат. Ако ли не, ще има осъдени, които са вярвали, че “самоотбраната им” е била “неизбежна”, но без да усетят са преминали границата. Да не споменавам онези, които умишлено ще пробват да използват тази възможност за разчистване на сметки. Законът позволява толкова различни тълкувания, че със сигурност ще има изкушени. Един-двама в затвора и неразбралите ще проумеят: едно е да говорим по принцип и c добро пожелание, съвсем друго е грубата реaлност.


                                                                    


Естествено, като всеки нормален човек аз също искам хората да разполагат с възможност за самозащита. Затова нека има такъв закон. Поне опцията. Hо не живейте с мисълта “Аз мога да застрелям” – нямате представа колко лесно ще се превърне в самонастройване. А да не ви разправям колко лесно самоотбраната се трансформира в нападение, но го разбираш чак на подсъдимата скамейка. Hай-добре да не се случва.






2 коментара:


  1. Когато има труп и се знае със сигурност кой го е застрелял, всичко друго остава на заден план. Подробностите определят размера на присъдата, а не дали си виновен.
    Tова е реалността.

    ОтговорИзтриване

  2. Този закон подвежда хората и вече го виждам в коментари.
    Мислиш, че нещо ти е позволено, а всъщност не е, защото направиш ли го, ще имаш по-големи проблеми, отколкото подозираш.

    ОтговорИзтриване