понеделник, 18 ноември 2019 г.

Лицемерието е начин на живот



Преди време попаднах на любопитен за мен профил - човек, когото познавам лично, но не ми е приятел в нито една социална мрежа. Няма начин да ми стане приятел под каквато и да е форма, защото цял живот съм стоял настрана от такива духовни уроди.

Изненадата ми беше огромна, когато видях, че той също споделя добре познатите картинки с възвишени послания. Мразел лицемерието, разбираш ли. Ай стига, бе! Говорим за човек, който е способен да излее река от мазнотии в очите ти, но обърнеш ли се, моментално ще те оплюе все едно си по-черен от Дявола. Даже веднъж е хапнал пердах заради този свой навик. Същият настоява за засилване на мерките от страна на банките спрямо некоректните кредитополучатели, при условие че дължи пари на половината блок и нагло се сърди, ако му напомниш, че трябва да ги връща. Пак същият двуличник подкрепя връщането на задължителната казарма, а навремето е платил за да не служи.

Боже Господи, как е възможно да съществува такъв лицемер! Не е някакъв герой от книга или филм, та да си кажеш "Абе, чак такъв едва ли има". Съществува реално - познавам го лично. Въпросът е още колко като него има?

Сещам се за цяла фамилия, на която неслучайно викат "семейство Адамс". Mайка, син и дъщеря, които слагат в малкия си джоб споменатите филмови герои. Навремето майката е извършила имотна измама, заради която е осъдена и до днес плаща. Въпреки доказаната си вина тя продължава да се представя за жертва на зли хора и бълва клетви по адрес на онези, които с право са я осъдили.

Преди години синът се е занимавал с мутренски изпълнения, рекет, побоища. В моменти на откровение обича да се хвали с това свое "мъжкарство". Два пъти е бил осъждан заради нанасяне на телесна повредa, поради което абсолютно заслужено е лежал в затвора.

Това не му пречи да разправя, че да си бил зад решетките не те прави престъпник и не означава, че е заслужено. Да плачеш ли, да се смееш ли на такива словоблудства? Значи дори след години той не е осъзнал вината си, т.е. няма как да се е поправил. Следователно е готов пак да извърши престъпление, стига да попадне в подходяща ситуация.

Дъщерята не е престъпвала закона, но е известна с истеричните си пристъпи. Това е доказателство за психични отклонения. Hека не се лъжем: нормалните хора не крещят. Щом го правиш, значи не можеш да се контролираш, а щом не можеш, значи нещо не ти е в ред.

Познавам това семейство от години, ала до ден-днешен не съм ги чул да кажат добра дума за някого. Все нещо ще наплюят, все нещо ще хвърлят помия. Май не могат да заспят без това.

Със сигурност има много хора като описаните. Събрах в постинг само част от впечатленията си, защото не мога да се примиря. Cъщо така се надявам да предупредя някого. Оглеждайте се и внимавайте! Ако някой ви говори мили думи, това все още не означава, че ги мисли наистина. Може би просто подготвя почвата за да ви забие нож в гърба. Невинаги се случва, но е толкова разпространено, че си заслужава да го имате предвид.


Няма коментари:

Публикуване на коментар