четвъртък, 27 юни 2013 г.

Трябва ли всички да гласуват?




Преди малко видях, че един блогър е разсъждавал трябва ли всички да гласуват или само образованите, красивите, умните и други подобни критерии, които няма как да се измерят обективно. Като знам с какво е известен този блогър, веднага си пропомних моя стара идея – да напиша няколко реда за липсата на правилна самооценка при повечето хора.

Често виждам изказвания по темата. Все някой се смята за по-умен и образован от останалите и желае да определя чуждите съдби. С лека ръка отсича “Hе може простите и неграмотните да решават!” Hа пръв поглед изглежда логично, обаче дали си умен, красив, образован – ето неща, които трудно ще определиш. Естествено, изключвам личното самочувствие - то обикновено е огромно.

Когато чуя разсъждения от този сорт, веднага си замислям дали авторът им ще ги поддържа, ако той самият е в групата на негласуващите, т.е. “втора ръка човек”. Сами се сещате отговора. Умните трябва да гласуват, но само при условие, че той е сред тях. Да, ама всеки се смята за умен. Тогава кой ще определя?

Щом споменатият блогър иска да забранява толкова неоспоримо право на гражданите, значи вече имаме сигурен признак за деспотичен характер. Такива хора не би трябвало да гласуват. Нещо повече – задължително е да ги държим далече от всякаква власт.

Той е висшист, благодарение на което вярва, че е по-заслужил от другите. Ето я голямата глупост! В днешно време висшето образование рядко е подплатено със знания, защото поне в половината случаи дипломата е купена. Hе вярвате ли? Огледайте Интернет- форумите и веднага ще забележите колко неграмотни висшисти има. Следователно това не може да е показател. Hе е справедливо, след като един висшист няма повече знания от среднист. Странно, ама фактите са си факти.

От друга страна ако наистина имаш знания, но да кажем си инженер, това означава ли, че разбираш от политика повече от който и да било друг? Къде е инженерството, къде е политиката? Последното има повече общо примерно с философията.

Много разпространена грешка: абе, нали е висше. Да, ама какво висше? Ето една от причините нищо в държавата да не е наред: какво като си инженер, ако за дадена работа се изискват философски умения – в такъв случай висшето даже е пречка.

Да се върнем на блогъра от началото. Дали е подплатен със знания, разбираме от следното: според вас колко хора биха написали “висше образУвание”. А той го направи няколко пъти, значи не е по случайност.

Същият говори за добродетели, а е известен със злобата си - още един пример, че не познава себе си. Hо иска да решава чужди съдби! Преди време мечтаеше като исландците да пише Конституцията онлайн. Ужас!

Сещате ли се още колко самовлюбени егоцентрици искат същото? Всички до един са висшисти. Знам например една от тях – толкова “умна и образована”, че при всеки бъг във Facebook се оплаква “Налагат ми цензура”. Въпросната даже е шеф на отдел - горките й подчинени!

Този тип хора рядко събуждат интерес по форумите, понеже мисленето им е осакатено, което от своя страна ги кара постоянно да се жалват. Представяте ли си: да посветиш блога си на темата “Колко не ме четат другите”! Тук имаме толкова поражения на личността, че комплексите май са най-безобидното от списъка.

Може да са специалисти в своята област, но за всичко друго са кръгла нула. Тогава защо да са по-специални при гласуването? Защо да решават чужди съдби, след като с нищо не са по-универсални от останалите?



                                        Горещата Бетани

                                                   Български екшън

                                 Нова глупост на Меги Дерм

                                              Атентатът







esky



2 коментара:

  1. Висшето образование е най-ценно с това, че дава система на определени методики и познания, второто е, че във времето на получаването му, понякога свързва следващия с подходящите хора, но не може да се каже, че всеки притежаващ диплом се е възползвал от това, а и ако не му е стихията това, което е учил (нещо често у дома) скоро настъпва деградация на натрупаното като интелектуален багаж. При всички случаи е един полезен етап в развитието на личността, който оставя своето в развитието й и формирането й. Аз, понякога съжалявам, че не завърших своето...Но като го кажа на човек, който е общувал достатъчно с мен, често му се струва невероятно. Мога да кажа, че хора с високи научни титли и истински жив, буден интелект, общуват с мен, като с равен в областите си (ако става въпрос за сходни интереси), а диплом за висше образование нямам. Понякога както съжалявам (заради систематизирането, което ми липсва) друг път смятам, че е добро. Доколкото за гласуването, за обществената и лична позиция в социалната среда - всеки има право на глас, иначе не би било демокрация и не би имало демокрация. Разбира се, малко ми е кофти, когато знам, че и от неграмотен ром зависи избраното управление, но и той си е човек, точно толкова, колкото мен и престанем ли да гледаме на него като на избирател, на човек с права, то тогава ще изкривим всичко, което сме постигнали, а самодоволните от личността, която са формирали са много по-опасно манипулирани и от един неграмотен ром. Освен това, ако бяха чак такива интелектуалци - те щяха да поведат народа, а такива ни - липсват.

    ОтговорИзтриване
    Отговори

    1. Образованието е полезно нещo, но за съжаление нещата отдавна са мутирали. Целта не е познанието, а самата диплома. Имаш ли я, вратите са отворени, дори да не знаеш думичка от това, за което те наемат. Tочно заради същото се чудя. Hе е въпросът просто да си учил, а какво си учил. Ако е нещо от съвсем друга сфера, по-добре да се търси човек без диплома, но познаващ материята.

      Отделно е въпросът дали дипломата означава знания. В повечето случаи - не. Изпити купени, връзки пуснати ... и после ще се фука. А неграмотен, неграмотен ...

      За гласуването най-добрият вариант е всички да го правят. Тръгнем ли да избираме, ще има война. Точно тези, които са най-претенциозни, първи трябва да отпаднат - за да си повярваш, че си Всезнаещ Господ, значи не само си глупав, но трябва и да си поне малко луд. Естествено, няма как да им хареса, защото целта им не е справедливостта и добруването на обществото, а личната изгода. Tе ако не искаха да крадат от другите, нямаше да натякват, поучават, искат и прочие.

      Изтриване