неделя, 9 юни 2019 г.

Не харесвам тези неща в съвременния свят


Понеже нямам никакво намерение да вървя срещу собствените си разбирания и да харесвам разни предмети/клишета/действия, за да угодя на обществото, реших да опиша някои неща, които не просто не харесвам, а направо ме дразнят. Често се чудя как могат другите да ги харесват, но това си е мое мнение - не ангажирам никого, не твърдя, че е правилно или полезно, не налагам, не изисквам. Просто такова е моето виждане.

1. Не харесвам татуировките под абсолютно никаква форма. За Бога, човешкото тяло не е място за рисуване! Кой измисли тази разрастваща се мода? Нали живеем в 21ви век, нали вървим напред, развиваме се. Как така половината общество заприлича на туземците, които е срещал Джеймс Кук по време на пътешествията си преди няколко века? Сериозно ли ви харесва да изглеждате като индианци? О, нека позная - то било друго. Hе, просто не осъзнавате, че е абсолютно същото.


2. Скъсаните дънки са скъсана дреха, която заслужава да отиде на боклука. Не ми я показвайте, защото будите моето съжаление. Опитват да мe убедят, че ако аз скъсам дънките, те са за кофата с отпадъци, но ако някой хомо-моделиер я наръфа, тогава става егати гъзарската дрeха, струваща егати колко скъпо. Сори, не съм толкова луд и категорично отказвам да принадлежа към такова сбъркано общество.

На 24 май 2019 дъщерята на мой познат беше абитуриентка. 50 човека, включително аз, чакахме да дойде щастливият баща. И той, гъзар по природа и навици, дойде нaй-накрая. С красива риза и много скъпи, но ........    наръфани дънки. Идваше ми да го хвана за яката и да изкрещя в лицето му "Дъщеря ти е абитуриентка, идиот такъв! Защо си се облякъл като циганин с този скъсан панталон?" Сещате се, че не го направих, но остана неприятното чувство от шантавата съвременна мода.

3. Срещна ли човек със зелени обувки, моментално започвам да мисля, че съм в цирка и гледам представление от клоун. Веднъж на НДК видях Евгени Минчев с такива и доста се чудих на широко афишираните му претенции, че разбира от мода. Явно наистина разбира, след като все по-често наблюдавам  същите обувки при много други хора. Може би ме подвежда моето лично мнение - става ли дума за обувки /официални или спортни/, признавам единствено черния цвят. Окей, мнението си е мое. Hо аз никога няма да обуя такива шарении. Клоун в клоунада няма да бъда!

Ако говорим за маратонки, те задължително трябва да са с дебели масивни подметки. Явно и по тази точка съм изключение, защото обществото масово харесва онези обувки, които в моето детство наричахме гуменки и се носеха само в час по физкултура. Не знам как се възродиха, сменяйки единствено цветовата гама. Cигурно минават за гъзарски, а цената им е солена. Добре де, който иска, нека си ги носи. Аз няма! Признавам: тези обувки не са лоши, просто аз не ги харесвам. С трепет ще почакам да видя дали и други видове няма да преживеят своя нов Ренесанс. Вече не бих се учудил, ако някой ден галошите и налъмите превземат модните подиуми по света, защото гримиран моделиер е решил да прибере парите на лесното за манипулиране общество. Струва ви се пресилено? В такъв случай погледнете точка 1 и си спомнете, че само до преди 20 години единствено затворниците имаха татуировки. Днес минават за гъзария. Още ли го мислите за пресилено?

4. Днешната образователна система направо ме стряска.

От учебници и Интернет ни облъчват, че не е имало турско робство. Темата е доста дискутирана, затова няма да изпадам в подробности. За да покажа колко издиша въпросното твърдение, ще дам пример. Един от "железните доводи" на продажните душици е следният: еничарският корпус всъщност не бил нещо лошо, защото давал възможност за образование на откраднатите момчета, които в противен случай щели да пасат овце. Абе, тия луди ли са? Да ти отмъкнат детето е ужасно и никакви смахнати оправдания не могат да го омаловажат. Да учиш и да се върнеш е едно, а да учиш и през същото време да те превърнат във враг на собствените ти родители е съвсем друго.

В учебника по биология пише, че хетеро и хомосексуалността са еднакво нормални. Но пропускат много важна подробност: първостепенната задача на секса е възпроизвеждането - хетеро могат да създадат дете, а хомо не могат. Тук спорът за нормалността приключва. Останалото са лайфстайл простотии. Но когато недобросъвестни хора искат да наложат ненормални представи, прибягват до нечестни похвати. Tака в учебника по математика се появяват "случайни" грешки като например "Колко струва рокличката на  .......    момченцето?"

Отличничката на класа пита баща си къде се намира Лондон, град ли е или държава. Ако не го бях чул лично, нямаше да повярвам, че положението е чак толкова зле. Все още съм в шок. По какво ли е отличничка това момиче?

Докъде, според вас, ще стигнем по този път? Мен лично такова общество адски много ме плаши. После се чудете защо младежите се смеят, когато на 2 юни, по време на сирената, възрастни хора стават на крака и стоят мирно. Това си е абсолютно логично следствие от бруталната атака срещу ценности, идеали, психика, образование.


2 коментара:

  1. Ами енергийните напитки?
    Почти всички са с един и същ вкус, който напомня комбинация от някогашните швепс и лимонада. Хората обаче вярват, че им предлагат нещо ново.

    ОтговорИзтриване
  2. taka e . pravilno e mnenieto . i az spodeliam su6tite cennosti

    ОтговорИзтриване